Genel Bilgiler

Marmara Üniversitesi

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Psikoloji Bölümü


Bir ruh sağlığı disiplini olarak Psikoloji, biyopsikososyal uygulamanın anahtarıdır ve ruh sağlığı ile psikolojik problemler kavramını anlamada önemli bir rol oynar. Psikoloji alanı, erken çocukluk gelişimi çalışmalarından anormal davranış çalışmalarına, insan beyninin incelenmesinden toplum ve kültürlerin incelenmesine kadar uzanır. Psikologların sağlık hizmeti sağlayıcıları olarak klinik rolü, çeşitli bakım verme alanları (birincil, ikincil ve üçüncül bakım) ve çeşitli alt uzmanlıklar ile çeşitlidir. Genel olarak, psikologlar, psikiyatri klinikleri ve toplum ruh sağlığı merkezleri, endüstri, okullar ve eğitim kurumları gibi farklı ortamlarda fiziksel ve zihinsel sağlıktan kaynaklanan veya bunlarla ilgili psikolojik sorunları ve davranış bozukluklarını değerlendirir, teşhis eder ve tedavi ederler. Ayrıca, sağlıklı davranışların teşvik edilmesinde, bozuklukların önlenmesinde ve danışanların yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde önemli bir rol oynarlar.

Davranış ve zihinsel süreçler bilimi olarak Psikoloji, yaşam boyu gelişim, öğrenme, motivasyon, deneyim, duygu, biliş, sosyal davranış ve tutum ile kişilik vb. hakkında eğitim ve bilgiyi vurgular. Ruh sağlığı hizmetleri sunan psikologlar, biyolojik, davranışsal ve sosyal faktörlerin, fiziksel sağlığı ve zihinsel sağlığı ve bozuklukları nasıl etkilediğini anlamada önemli bir rol oynamaktadır. Biliş, duygu, motivasyon, gelişim, kişilik, sosyal ve kültürel etkileşim gibi temel davranışsal ve bilişsel süreçlerin bedeni işlev bozuklukları geliştirmeye nasıl hazırladığını anlamak için birtakım eğitim, beceri ve bilgi ile donatılmışlardır. Öte yandan, bu davranışsal ve bilişsel işlevlerin nasıl değiştiğini, bunların değişmesine katkıda bulunan faktörleri ve bu işlev bozukluklarının nasıl teşhis ve tedavi edildiğini algılamak için eğitilirler. Bu tür sorunlarla başa çıkarken, bireylerin çeşitli ortamlarda ve rollerde işlev görmelerine yardımcı olan ve yeteneklerini etkileyen çeşitli psikolojik, psikodiagnostik ve psikoterapötik teknikleri kullanmak için eğitilmiş ve bu konularda yeteneklidirler. Ayrıca, insanların sağlık sorunlarını önlemek ve iyileştirmek için davranışlarını ve yaşam tarzlarını değiştirmelerine yardımcı olurlar.

Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölümü lisans programı 2020 yılında Şehir Üniversitesinden öğrencilerin aktarılması ile İngilizce ve Türkçe programlarıyla yarı pasif olarak başlamıştır. 2023-2024 akademik yılında ise İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesine bağlı olarak ilk defa tercih ile öğrenci alımı yapmıştır. Psikoloji Biliminin temel eğitiminin yanı sıra öğrenciye geniş bir psikoterapi yelpazesi sunmakta ve araştırmada önemli beceriler kazandırmayı amaçlamaktadır.

Bölüm, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı Klinik Psikoloji ve Sosyal Psikoloji alanlarında yüksek lisans derecesi veren lisansüstü programlar sunmayı hedeflemektedir.

İngilizce eğitim grubunda 40, Türkçe eğitim grubunda 40 lisans öğrencisi bulunmaktadır.

 


Bu sayfa Psikoloji tarafından en son 02.04.2024 14:27:15 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM